
Red Sea Eels - Inspiratie voor "Alien"
Murenen zijn een van de fascinerende wezens van de zee. Het gerucht gaat dat Riddley Scott, regisseur van de film "Alien", werd geïnspireerd door video's van duikers uit de Rode Zee in Hurghada over Murenen bij het creëren van de hoofdpersoon van zijn film. Of het nu waar is of niet, en of je nu een zeebioloog bent of gewoon een student duikcursussen in Hurghada, of een liefhebber van het zeeleven, dit schepsel is het bestuderen waard.
Murenen zijn een van de fascinerende wezens van de zee. Het gerucht gaat dat Riddley Scott, regisseur van de film "Alien", werd geïnspireerd door video's van duikers uit de Rode Zee in Hurghada over Moray Eels bij het creëren van de hoofdpersoon van zijn film. Of het nu waar is of niet, en of je nu een zeebioloog bent of gewoon een student duikcursussen in Hurghada, of een liefhebber van het zeeleven, dit schepsel is het bestuderen waard.
Terwijl in de Rode Zee 32 soorten paling zijn gemeld, concentreren de meeste naslagwerken zich op de 24 meest voorkomende soorten. Wereldwijd zijn er meer dan 200 verschillende soorten zeespier en ze verspreiden zich in tropische en gematigde streken. Paling is gecategoriseerd als benige vis en varieert in grootte van slechts enkele centimeters lang tot ongeveer 3,5 m. Ze worden gekenmerkt door hun grote mond met heel veel tanden. In feite hebben de meeste 2 rijen tanden in hun mond (de orale tanden) en een tweede set tanden in hun keel (de keelkaken). De orale tanden staan schuin naar achteren, zodat een eenmaal gebeten prooi niet meer vrij kan werken. De keelkaken schuiven dan naar voren om de prooi van de orale tanden te halen en naar de keel van de paling te slepen.
Paling heeft geen borst- of bekkenvinnen. Hoewel de meeste soorten duidelijke rug- en anale vinnen vertonen, hebben een paar soorten onontwikkelde vinnen en lijken ze erg slangachtig. Palingen staan bekend om hun vermogen om achteruit te zwemmen. Hoewel ze hierin niet de enige zijn (de trekkervis kan ook achteruit zwemmen zoals veel andere soorten als dat nodig is), lijken ze deze truc veel meer uit te oefenen dan enig ander zeedier.
Paling heeft beperkte kieuwopeningen en wordt vaak met open mond gezien. Dit komt omdat ze met beperkte kieuwopeningen door hun mond moeten "ademen", ze trekken water in hun mond om het over hun kieuwen te pompen.

Hoewel ze grote ogen hebben, zien palingen over het algemeen niet goed. Ze hebben echter een zeer scherp reukvermogen en voelen zelfs kleine trillingen in het water. Ze zijn een hinderlaagroofdier, wat betekent dat ze op de loer liggen tot een maaltijd voorbij komt en vervolgens bespringen. Door hun reukvermogen en gevoeligheid voor trillingen zijn ze hier erg goed in. Ze voeden zich voornamelijk met vis, schaaldieren en weekdieren (inktvis, inktvis, octopus). Afhankelijk van de grootte van hun prooi kunnen ze hun doelwit gewoon bijten of ze kunnen zichzelf in een knoop rond een grote prooi binden om het te verpletteren totdat het klein genoeg is om in de mond te passeren.
Ze worden beschouwd als een toppredator met een sleutelrol bij het reguleren van vispopulaties en gedragingen op riffen. Het is bekend dat palingen met elkaar samenwerken en ook met andere soorten, zoals tandbaars, om op voedsel te jagen.
Met uitzondering van de gestreepte paling meerval en de Rode Zee tuin paling leven de paling eenzaam leven maar komen samen om te paren. Hun seksuele geaardheid hangt af van hun specifieke variëteit. Sommige zijn permanent mannelijk of vrouwelijk, andere zijn hermafrodiet die hun leven misschien als mannelijk beginnen en later vrouwelijk worden of omgekeerd, terwijl weer andere tegelijkertijd mannelijk en vrouwelijk zijn. Paling staat bekend als pelagische spawners. Ze komen samen en vormen ballen door hun lichaam om elkaar heen te wikkelen. Tijdens dit proces zal het vrouwtje ongeveer 10.000 eieren vrijgeven voor het mannetje om te bevruchten. De larven zullen dan met de stroming wegdrijven om deel uit te maken van het plankton. De meeste larven worden tijdens hun reis opgegeten, maar de overlevenden zwemmen uiteindelijk ongeveer een jaar na de oorspronkelijke paringswoede naar de zeebodem. Daar ontwikkelen ze zich tot volwassenen. Voor de meeste palingen in de Rode Zee is het paarseizoen rond juni.
Paling van de Rode Zee van Hurghada is meestal volgzaam en zelfs verlegen voor mensen, maar houd er rekening mee dat ze bereid zijn te bijten als ze worden geprovoceerd, dus het is beter om niet het risico te lopen uw hand of arm in het gat te steken of te proberen hem te aaien.
Als je bijvoorbeeld gebeten wordt door een murene, is je eerste probleem om de paling zover te krijgen dat hij je vrijlaat. Ze hebben de neiging om dit niet te doen, dus je zou een vinger of twee kunnen verliezen of je kunt proberen naar de oppervlakte te komen met de paling nog steeds vast wanneer hij KAN loslaten, anders heb je hulp nodig om hem te doden om jezelf te bevrijden. In ieder geval is een aalbeet een serieuze zaak en heeft u zeker medische hulp nodig en kan u blijvend letsel oplopen. Ook de aal aaien is geen goed idee. Je zult zien dat je handen bedekt zijn met slijmerig slijm dat dient als een beschermende laag voor de paling, maar die een groot aantal gifstoffen bevat.
Dus onthoud wat we altijd adviseren: als je met een groep rode zee duikers bent en je duikt in Hurghada, geniet dan van de duik met alleen je ogen en houd je handen dicht bij je lichaam om een veilige duikvakantie in Egypte te krijgen.

Margareth Hardgreeves - PADI Instructor